Faalangst

Faalangstinstructeur

Rijschool Vogel heeft met ingang van 2020 het bijscholingscertificaat "Faalangst" behaald bij Jongepier verkeersopleiders Nederland, het opleidingsinstituut voor de rijschoolbranche en mag hierdoor leerlingen met faalangst begeleiden.

Soorten faalangst

Faalangst kan diverse vormen aannemen, afhankelijk van de aard van de te leveren prestatie. Faalangst kan soms een positieve, maar ook een negatieve uitwerking hebben.
Bij positieve faalangst helpt de aanwezige angst en de daarbij optredende spanningstoestand juist om beter te functioneren of zich beter te concentreren dan onder normale omstandigheden het geval is, hierdoor presteer je dus door de spanning wel goed, de spanning werkt als het ware als een extra prikkel.
Bij negatieve faalangst gaat irrelevant gedrag een hoofdrol spelen, je vergeet dingen die je onder normale omstandigheden wel weet, je kunt last krijgen van een black-out, transpireren, trillende handen, slapeloosheid en hartkloppingen. De hierbij optredende (extreme) stress en angst werken dan negatief, je presteert onder je kunnen door de faalangst en beland in een vicieuze cirkel doordat voor jou bevestigd wordt dat je het inderdaad niet kan, hierdoor ben je de volgende keer weer faalangstig waardoor de faalangst in stand blijft of nog verder versterkt wordt.
Vele leerlingen (ja, je bent echt niet de enige die hier last van heeft) zijn jou voorgegaan bij mij en hierom heb ik mij dan ook extra laten trainen en ben ik bevoegd "faalangstinstructeur" geregistreerd bij het IBKI.

Ik weet jou op de juiste manier te begeleiden. We zullen in alle rust oefenen en je rijdt dan ook alleen bij mij, altijd dezelfde instructrice en dezelfde auto, om je zoveel mogelijk op je gemak te stellen en een positieve, duidelijke en rustige leeromgeving te bieden.

Het faalangstexamen van het CBR

Bij het CBR kun je als je last hebt van faalangst een zogenaamd faalangstexamen afleggen. Je krijgt dan een examinator die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen en tijdens je examen-rit kun je om een time-out vragen.
Het faalangstexamen duurt 80 minuten (inclusief een rit van 35 minuten) en de examinator toetst alle onderdelen die ook bij een normaal praktijkexamen aan bod komen.


Aan het faalangstexamen zijn wel extra kosten verbonden, kijk hiervoor onder het kopje Tarieven naar onze prijzen, de lesprijs voor leerlingen met faalangst is uiteraard hetzelfde als bij een reguliere rijles.
Klik hier voor meer informatie over het Faalangstexamen op de pagina van het CBR.